Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2008

Ιστορικό 4. Ανακ. της Προέδρου ΕΥΑΕ.

ΠΡΟΣ: Εργαζόμενους COSMOTE.



Θέμα: Τριμηνιαία συνάντηση, Γενική Συνέλευση, Εκλογές ΕΥΑΕ,
παρεμβάσεις Διοίκησης και Σωματείου εργαζομένων.

Συναδέλφισσες, φοι,
Αναγκαζόμαστε να επικοινωνήσουμε μαζί σας και να σας ενημερώσουμε για τις τελευταίες εξελίξεις, τις αρμοδιότητες της ΕΥΑΕ, τις υποχρεώσεις της Εργοδοσίας και τα παράνομα παράτυπα παιχνίδια Διοίκησης και σωματείου εις βάρος της ΕΥΑΕ.
Η ποιότητα και το επίπεδο της δράσης μας είναι γνωστά σε σας, η κόντρα μας για εργασιακά ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας, με την εργοδοσία επί τρία χρόνια επίσης είναι γνωστή.
Ότι ο κάθε εργοδότης θέλει μια ΕΥΑΕ υποχείριο του για να καλύπτει τις παρατυπίες και τις παρανομίες του είναι επίσης γνωστό.
Ότι το προεδρείο του σωματείου ήταν εχθρικό απέναντι μας, από την στιγμή που η δράση μας "στενοχώρησε" την Διοίκηση, το αναφέραμε σε σας στην ΓΣ 2007.
Ότι το προεδρείο του σωματείου δεν δέχθηκε και δεν συμφώνησε στην ενημέρωση σας από το site της ΕΥΑΕ στο μικρόκοσμο, επίσης το ξέρεται.
Εμείς είπαμε όχι στην μυστική διπλωματία με την Διοίκηση, ότι συζητήσαμε, αλλά και πολλά αλλά από τη δράση μας, είναι αναρτημένα στο μικρόκοσμο. Σήμερα με το πρόσχημα της αναδιάταξης του μικρόκοσμου και με αφορμή την αποχώρηση από την εταιρία του συνάδελφου Παπανικολόπουλου που είχε τους κωδικούς μας έκοψαν την πρόσβαση και δεν μπορούμε πλέον να αναρτήσουμε κανένα έγγραφο.
Σαν επιτροπή ακόμα περιμένουμε την ανακοίνωση που είχε δεσμευτεί το σωματείο όταν απειλούνταν μέλη της επιτροπής και είχαμε παρέμβει με το έγγραφο μας στις 9-7-2007 "Επιλήψιμες συμπεριφορές".
Όμως το κατάπτυστο έγγραφο του νέου προεδρείου του σωματείου στις 18-11-2008, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, συνεχίζει την ίδια εχθρότητα και εμπάθεια ενάντια στην ΕΥΑΕ, θέλει να μας καταργήσει και να μας υποκαταστήσει, λέγοντας και ψέματα ότι το αποφάσισαν ομόφωνα.
Εάν διάβαζαν λίγο τα καθήκοντα που δίνει ο νόμος 1568/85
στην ΕΥΑΕ και τις υποχρεώσεις του εργοδότη, θα ήξεραν:
Ότι η ΕΥΑΕ δεν είναι επιτροπή του σωματείου και δεν μπορούν να της επιβάλουν ούτε επίτροπο ούτε κηδεμόνα από το σωματείο.
Μια "ενοχλητική" για την εργοδοσία επιτροπή που σθεναρά υποστηρίζει τα συμφέροντα των εργαζομένων, όταν η εργοδοσία δεν μπορέσει να την ελέγξει, τις δημιουργεί προβλήματα, προσπαθεί να την αλλάξει και να την καταργήσει, όταν τα παραπάνω τα κάνει το σωματείο τότε αυτό είναι συνδικαλιστικό έγκλημα, είναι εργοδοτικός συνδικαλισμός.
Βάλανε οι αθεόφοβοι σε ψηφοφορία, ένα θέμα που δεν είναι στην αρμοδιότητα τους και αποφάσισαν με 5 υπέρ και 2 κατά. Μας θυμίζουν κάποιους φουκαράδες που βάλανε σε ψηφοφορία και αποφάσισαν με 1 ψήφο διαφορά ότι δεν υπάρχει θεός.
Θέλουν να παραβιάσουν τον νόμο, υποκαθιστώντας την ΓΣ όλων των εργαζόμενων της εταιρείας για την υγιεινή και ασφάλεια, με την ΓΣ του σωματείου. Το σωματείο έχει δικαίωμα να καλεί στην ΓΣ μόνο όσους είναι γραμμένοι στο σωματείο, ενώ η ΕΥΑΕ απευθύνεται σε όλους τους εργαζόμενους στην εταιρεία.
Θέλουν να προκηρύξουν εκλογές για ΕΥΑΕ χωρίς να έχουν τέτοιο δικαίωμα, από το νόμο.
Μετά την εκλογή για πρώτη φορά της ΕΥΑΕ ο νόμος γράφει με σαφήνεια: "Κάθε, εν συνεχεία της πρώτης, γενική συνέλευση για εκλογές συγκαλείται και προεδρεύεται, κατά περίπτωση, από τον αντιπρόσωπο ή τα μέλη της ΕΥΑΕ." Αρθρ. 3, παρ. 2.
Επίσης σε κανένα από τα 40 άρθρα του, ο νόμος δεν αναφέρει ότι εκπίπτει η επιτροπή, άρα μέχρι να εκλεγεί η νέα ισχύει και λειτουργεί η εκλεγμένη ΕΥΑΕ.
Είναι αλήθεια ότι ο νόμος προβλέπει 2ετη θητεία για την ΕΥΑΕ. Όμως η καλή μας πρόθεση και διάθεση να γίνουν οι εκλογές για ΕΥΑΕ μαζί με τις εκλογές του σωματείου, όπως έγιναν την πρώτη φορά παρεξηγήθηκε.
Στις 2-6-2008 στην τακτική μας τριμηνιαία συνάντηση με την Διοίκηση συμφωνήσάμε για κοινές εκλογές ΕΥΑΕ και σωματείου όμως Διοίκηση και σωματείο έκαναν άλλα!
Σε ένα σημείο η ανακοίνωση του σωματείου κάνει αναφορά για έκπτωτη πρόεδρο και κατ΄ επέκταση έκπτωτη ΕΥΑΕ, την στιγμή που η Διοίκηση συζητά, συνεδριάζει, συναποφασίζει με την ΕΥΑΕ, το σωματείο σαν όργανο των εργαζομένων που εκφράζει τους εργαζόμενους είναι δυνατόν να βάζει τέτοιο θέμα και να προσπαθεί να μας υποκαταστήσει στις αρμοδιότητες που μας δίνει ο νόμος 1568/85;
Συνάδελφοι το επίπεδο και η ποιότητα δράσης του σωματείου, εμείς σαν ΕΥΑΕ δεν μπορούμε να τα παρακολουθήσουμε.
Οι αρμοδιότητες της επιτροπής και οι υποχρεώσεις της εργοδοσίας προβλέπονται από τον Ν. 1568/85, η λειτουργία του σωματείου προβλέπεται από τον Ν. 1264/82.
Η ΕΥΑΕ σύμφωνα με το νόμο βλέπει συνομιλεί και συμβουλεύει, τον εργοδότη. Στην Cosmote εκπρόσωπος του εργοδότη είναι ο κ Βουρλούμης, ο οποίος εκχωρεί το δικαίωμα αυτό στον κ Τσαμάζ και ο κ Τσαμάζ στην κ Κολοβού. Εάν η κ Κολοβού, αλλά και οι υπεύθυνοι κτιρίων, δεν κάνουν σωστά την δουλειά τους εκθέτουν την εταιρεία, η Επιθεώρηση εργασίας, το Υπουργείο, η Πολεοδομία βλέπουν και επιβάλουν πρόστιμα στην εταιρεία.
Στην επαφή μας με την Γραμματεία υγιεινής και ασφάλειας της ΟΜΕ-ΟΤΕ, τα στελέχη της ΟΜΕ-ΟΤΕ χαρακτήρισαν την επιστολή του σωματείου, με όχι κολακευτικά λόγια για την ουσία της αλλά και για την συνδικαλιστική της δεοντολογία.
Για να μπορέσετε να κρίνεται την εμπάθεια του προεδρείου προς την ΕΥΑΕ, για να δείτε πως η εργοδοσία τους χρησιμοποιεί, για να δείτε πως λειτουργεί ο εργοδοτικός συνδικαλισμός και πως προσπαθούν να εξοβελίσουν ότι ενοχλεί τον εργοδότη, σας επισυνάπτουμε, τα επίμαχα άρθρα του νόμου και το έγγραφο μας προς την Διοίκηση και τον κ Τσαμάζ στις 17-11-2008.
Μετά από όλα αυτά νομίζουμε:
1. Είναι αρμοδιότητα της ΟΜΕ-ΟΤΕ να συμμαζέψει το προεδρείο του σωματείου στα καθήκοντα του.
2. Η Διοίκηση να διευκολύνει την ΕΥΑΕ να κάνει την ΓΣ όλων των εργαζομένων και τις εκλογές όπως ορίζει ο νόμος 1568/85.

Σαν ΕΥΑΕ, δεν θέλουμε υποδείξεις, κηδεμόνες και επιτρόπους, αφήστε μας να κάνουμε την δουλειά μας και μην μας υπονομεύετε.
Το έργο της επιτροπής στους χώρους δουλειάς, το επίπεδο και η ποιότητα των εγγράφων μας επί τρία χρόνια, δείχνουν τον πολιτισμό μας, την συναδελφικότητα μας και το ανεπτυγμένο αίσθημα ευθύνης μας.
Εμείς θα συνεχίσουμε να πιέζουμε και να ελέγχουμε την Διοίκηση στα εργασιακά ζητήματα υπέρ των εργαζομένων και ποτέ δεν θα κάνουμε παιχνιδάκια, ούτε μυστική διπλωματία μαζί της.
Η Πρόεδρος EYAE ΑΘΗΝΑΣ